Nero d'Avola is een blauwe druif die zijn oorsprong vindt op het Italiaanse Sicilië. Voor velen wordt het beschouwd als een van de beste druivensoorten voor de productie van rode wijn. De wijnen van de Nero d'Avola staan bekend om hun prachtige eigenschappen.
De Nero d'Avola-druif gedijt goed in het warme klimaat van het eiland Sicilië in Italië. De druif is niet al te groot en heeft een dikke schil, vergelijkbaar met de Syrah-Shiraz druif. De naam van de druif is afgeleid van de kleur en zijn geboorteplaats Avola op Sicilië, waar het nog steeds gedijt. Het is dus een echt Siciliaanse wijn. Nero d'Avola-wijnen bieden tonen van donker fruit en kruiden, waardoor ze goed samengaan met pasta's, kazen, gegrild vlees en salamipizza's.
De Nero d'Avola-wijnen komen voornamelijk uit het zuiden van Italië, waar de druiven gedijen in een warm klimaat en worden verwerkt tot prachtige Siciliaanse wijnen.